Gedrag is communicatie - leer de hulpvraag herkennen
Gedrag is communicatie, ook moeilijk gedrag bij kinderen en jongeren. In deze jaaropleiding maak je je de taal van moeilijk gedrag eigen waardoor je de functie, en de hulpvraag erachter kunt leren herkennen. Je krijgt achtergrondinformatie en leert dit gedrag kaderen. Waar ligt de oorzaak?
In een volgende stap maak je kennis met concrete pedagogische basistechnieken waarmee je dit gedrag op een preventieve, ondersteunende manier kan benaderen. Repressief, bestraffend werken wordt dan overbodig. Je krijgt ook tips mee om op schoolniveau veranderingen door te voeren, zoals bijvoorbeeld stresshoekjes waar leerlingen even een time-out kunnen nemen.
Inspireer je team!
Tenslotte krijg je handvatten aangereikt om je team te inspireren, om hen mee te nemen in dit verhaal. Want als de kennis en knowhow enkel bij jou zit en botst op weerstand in het team, zijn tips (inzichten, methodieken en gesprekstechnieken) meer dan welkom!
De lesgevers zijn Katelijne Van Lommel (kinder-en jeugdpsychologe) en Els Potters (coördinator van Fluxusacademie).
Extra troef van de jaaropleiding
Deelnemers aan het traject krijgen van Fluxusacademie het tweede boek van lesgeefster Katelijne, Sprekende harten, strijdende zwaarden 2: toepassingen van verfijnde pedagogiek. Met deze inspiratiegids vol tools en spelregels, kunnen ze zich thuis en op school nog verder verdiepen in de taal van moeilijk gedrag.
Voor wie is dit traject bedoeld?
Deze opleiding richt zich tot iedereen uit het basisonderwijs die wil weten wat kinderen die moeilijk gedrag stellen ons te vertellen hebben - met bijzondere focus op ZOCO’s, directie, middenkader, CLB-medewerkers, ondersteuners en coördinatoren.
Inschrijven met een kernteam van 3-4 personen is een aanrader. Op die manier is er voldoende draagkracht om de inzichten en methodieken ook effectief in de volledige school te implementeren.
Een deelnemer aan het woord
"Een verrijking van mijn visie, iets wat verplicht zou moeten worden in elke opleiding waarin mensen met kinderen werken. Het was een welgekomen afwisseling tussen theoretische kaders en praktijkervaring, tussen het bespreken van een casus en het ontwikkelen van jezelf.
De verhalen van Katelijne beklijven en hebben mijn gedachten over gedrag veranderd. Je kan het nooit meer niet weten, en dat is maar goed ook!"
Sofie Beyens, De Klimboom
Waar en wanneer?
- do 10 okt - HUB Mol
- do 14 nov - HUB Talententhuis Turnhout
- ma 9 dec - HUB Berlaar
- vrij 17 jan - HUB Mol
- vr 14 maart - HUB Berlaar
- do 15 mei - HUB Talententhuis Turnhout
- do 5 juni - HUB Berlaar
Interessante links
https://katelijnevanlommel.be/
https://katelijnevanlommel.be/boeken/