IJsbergrekenen in de kleuterklas: getalbegrip & ontluikende bewerkingen

Inhoud

Deze vorming laat je kennismaken met de algemene principes van de ijsbergdidactiek in de kleuterklas en toont je hoe je die heel praktijkgericht kan toepassen in de klas.

Aan de hand van heel wat concrete tips en voorbeelden leren we je met wiskundeogen te kijken naar de materialen in jouw klas. We laten je zien hoe je die materialen doelgericht kan inzetten om de ontwikkeling van je kleuters te stimuleren.

We geven je een handig overzicht – via een leerlijn die het ijsbergrekenen respecteert – en maken de vertaalslag naar je eigen klaspraktijk. We bekijken hoe je het aanbod rond getalbegrip kan vormgeven, naast je dagelijkse werking en vaste activiteiten.

Aan het eind van de vorming ga je naar huis met een digitale inspiratiebundel en ondersteunende materialen, zodat je nadien meteen aan de slag kan.

Doelgroep

Deze vorming is geschikt voor alle kleuterleerkrachten die ondergedompeld willen worden in de opbouw en aanpak van de ijsbergdidactiek, binnen de domeinen van getalbegrip en ontluikende bewerkingen.

 

Na het volgen van deze opleiding is het mogelijk in te schrijven voor een opvolgsessie van een halve dag waarin we ruimte maken voor begeleiding, ondersteuning, inspiratie en hulp bij het vormgeven van je wiskundeaanbod. Meer info daarover vind je hier.

Praktisch

HUB Berlaar
Dinsdag 19 sep 2023
9u30-16u00
€ 150 - 50% voor scholengroep Fluxus
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Leen Bollen

Leen Bollen geeft vormingen ijsbergdidactiek + kleuteronderwijs. Ze ondersteunt 'all round' in Fluxusacademie.

Leen Bollen

Leen Bollen richt zich als een begeleider specifiek op het kleuteronderwijs. Vanuit haar achtergrond als kleuterleidster in een Freinetschool is ze steeds op zoek naar vernieuwing binnen de klaspraktijk. Daarnaast heeft Leen een uitgebreide ervaring met onderzoekend leren.

De afgelopen jaren was ze al actief als begeleider in het wiskundeteam van scholengroep Fluxus. Daar bracht ze de ijsbergdidactiek via vorming en coaching tot op de klasvloer. Die ervaring brengt ze nu mee naar de Fluxusacademie.

  • Opleiding: leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, coaching, vorming
  • Focus: kleuteronderwijs, kleuteronderwijs volgens de methode van Freinet, ijsbergdidactiek in het kleuteronderwijs
  • Geniet van: mensen inspireren en in beweging krijgen
leenbollen@scholengroepfluxus.be
Mail me

Het is een grote meerwaarde dat de implementatie van het ijsbergrekenen ook op schoolniveau aandacht krijgt. We hebben als beleidsteam veel tools gekregen om op onze eigen school aan de slag te gaan.

Katrien Dewilde
Directie basisschool ’t Egeltje, Mol

De lesgever legt de leerlijn en de opbouw van het ijsbergrekenen helder uit. Het is waardevol dat de theorie meteen gekaderd wordt in de praktijk en je als leerkracht zelf leert handelen en verwoorden.

Zoë Soentjens
Leerkracht lager onderwijs, de 3Master, Herentals

Een zeer inspirerende en praktische vorming, die je als leerkracht een boost geeft om bewust op wiskunde in te zetten via de ijsbergdidactiek. Je leert je klaspraktijk door een wiskundebril te bekijken en met concrete materialen uit de klas aan de slag te gaan.

Karen Knaepen
Kleuteronderwijzeres, Freinetschool Op Stelten, Dilsen-Stokkem