Drama – ontdekkingstocht: aan de slag met verschillende aspecten van drama

Drama – ontdekkingstocht: aan de slag met verschillende aspecten van drama

Bang om toneel te spelen?

De woorden toneel en drama schrikken mensen vaak af, zowel kinderen als volwassenen, omdat ze geassocieerd worden met “over je grenzen moeten gaan”, “je moeten blootgeven” en “je kwetsbaar opstellen”. Vaak zijn mensen bang om zich te laten gaan of om uitgelachen te worden. Maar drama kan juist zo heerlijk bevrijdend werken, zeker als je een veilige omgeving kan creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn en zijn grenzen kan en mag ontdekken.

Experimenteren met drama in een veilige omgeving

In deze nascholing word je gedurende één dag meegenomen op ontdekkingsreis in de wereld van drama en expressie. Je gaat experimenteren met gevoelens, personages, de mogelijkheden van je stem, lichaamsexpressie, ruimte, tekst, improvisatie, ... en dit allemaal in een veilige omgeving waar alles kan gebeuren en mag ontstaan en waar niets verkeerd is. Alle oefeningen zijn uitgedacht voor leerlingen van de 2de en 3de graad van het lager onderwijs. Na het volgen van deze nascholing zal je dus onmiddellijk met hen aan de slag kunnen. Je kan er dan voor kiezen een heel lesuur rond een bepaald aspect te werken. Maar je kan er ook gewoon af en toe een losse oefening uithalen om tussendoor even met je leerlingen te bewegen en creatief aan de slag te gaan. Bij drama staat plezierbeleving en het welbevinden van de groep centraal. Bovendien zal jij als leerkracht hen helpen om te durven en te laten beleven, en dit alles in een veilige omgeving. Daarbij leer je hen dat het enorm waardevol is om je grenzen aan te durven geven en te zeggen dat je iets echt niet wil doen.

Na het volgen van de nascholing

  • beschik je over een heel arsenaal aan drama-oefeningen om met je leerlingen creatief aan de slag te gaan;
  • ben je in staat een veilige omgeving te creëren waarin iedereen op zijn eigen ritme zijn lichaam, stem en andere stukjes van zichzelf kan ontdekken;
  • weet je voor jezelf wat je leuk en wat je ongemakkelijk vindt bij dramatische werkvormen;
  • heb je begrip voor de grenzen van anderen.

Voor wie is deze vorming?

  • voor leerkrachten lager onderwijs van de tweede en derde graad.
  • voor leerkrachten muzische vorming die zich in het aspect drama willen verdiepen.

Praktisch

HUB Talententhuis Turnhout (Graatakker 104, 2300 Turnhout)
Donderdag 17 okt 2024
9u00-15u30
€ 150 - 50% korting voor Fluxus scholengroep
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Bieke De Loore

Bieke De Loore staat in voor de communicatie en promotie en werkt als lesgever rond spreekdurf, Frans en drama.

Bieke De Loore

Bieke is leerkracht Frans en Spaans, schrijfster en drama coach. Ze ontfermt zich met haar schrijversblik over een belangrijk deel van de communicatie en promotie van Fluxusacademie. Verder en dankzij haar ervaring in het secundair en volwassenen onderwijs, houdt ze zich ook bezig met het verder uitdenken en vormgeven van het aanbod van Fluxusacademie voor deze twee doelgroepen.

Met haar bedrijfje THEATrAAL gaat Bieke naar scholen om workshops en lessenreeksen Frans of Nederlands drama te geven. Op die manier ondersteunt ze lagere en middelbare scholen voor Frans en muzische vorming.

Ze gelooft heel erg in de kracht van positiviteit, motivatie en zelfvertrouwen. Het is haar overtuiging dat je daarmee leerlingen enorm ver kan brengen. "Durven is kunnen" is haar motto en spreekdurf bevorderen is één van de grote troeven van haar workshops en vormingen.

De ervaringen die ze opdeed in het onderwijs en via THEATrAAL neemt ze mee als lesgever bij Fluxusacademie.

  • Motto = Durven is kunnen!
  • Opleiding: Master in de Franse en Spaanse taal-en letterkunde
  • Geniet van kinderen en jongeren in hun kracht te zetten, hen te doen durven en hen te zien stralen
  • Houdt van mooie zinnen die goed klinken
biekedeloore@scholengroepfluxus.be
Mail me