Visie

Fluxusacademie is een vormingscentrum dat onderwijsprofessionals, ouders en leerlingen ondersteunt en versterkt in hun ontwikkeling en in de dagelijkse onderwijspraktijk.  

We werken steeds verbindend, visiegedreven en vanuit interne expertise. Deze drie pijlers vormen de kracht van Fluxusacademie.  

Zo zetten we in op een krachtige schoolomgeving waarin samen leven en samen leren centraal staan.

Verbindend

Verbinding vormt voor ons de basis van goed onderwijs: in verbinding staan met je leerlingen, je collega’s en iedereen die betrokken is bij de school, maar tegelijk ook verbondenheid voelen met je vak(ken), het lesgeven en het leraarschap op zich. Want wie met passie lesgeeft, geeft ook leerlingen goesting om te leren. 

Goed in je vel zitten als leerkracht en als leerling, zowel op persoonlijk vlak als binnen de schoolcontext, is een belangrijke voorwaarde om tot waardevol onderwijs en effectief leren te komen. Daarom zetten we bij al onze vormingen en trajecten sterk in op verbinding, op alle mogelijke manieren.  

 

“Samen is beter.” – Simon Sinek 

Visiegedreven

Een gedeelde en doordachte visie is het fundament van sterk onderwijs. Het geeft richting aan dagelijkse keuzes, helpt bij het stellen van prioriteiten en biedt houvast in een steeds veranderende omgeving. Visiegedreven werken betekent dat je weet waar je als school voor staat en dit bewust in praktijk brengt. Het vraagt om moed om vast te houden aan wat écht telt en om keuzes te maken die aansluiten bij de kern van je onderwijs. 

Fluxusacademie ondersteunt onderwijsteams bij het formuleren en verankeren van hun visie, zodat deze geen papieren ideaal blijft, maar een leidraad wordt in de dagelijkse werking. 


“Wanneer je weet waar je naartoe wilt, worden keuzes eenvoudiger en impactvoller.” – Stephen R. Covey 

Interne expertise

We geloven en vertrouwen in de expertise, ervaringen en wijsheid van leerkrachten en onderwijsteams en willen daarop verder bouwen. We maken hen bewust van wat ze al doen en reiken tegelijk nieuwe inzichten en werkmethodes aan om hen te inspireren en te versterken. 

Die expertise is ook wat onze lesgevers uitdragen. Het zijn stuk voor stuk ervaringsdeskundigen die hun opgebouwde expertise graag delen. Ze zijn niet de experten die even binnenkomen en vertellen hoe het moet, maar ze gaan samen met leerkrachten en kernteams aan de slag met de aanwezige kennis en mogelijkheden, om je van daaruit verder te laten groeien en je te ondersteunen waar dat nodig is. 

Onze vormingen moedigen steeds aan om ideeën, kaders en modellen zelf betekenis en zin te geven binnen de eigen klas- en schoolcontext. Er wordt dan ook ruimte voorzien om ervaringen en inzichten uit te wisselen en elkaar te inspireren. Samen kritisch en onderzoekend kijken naar bepaalde ‘cases’ kan immers enorm verhelderend werken. 


 “Tof om te zien dat we al heel veel in de praktijk doen en dat het niet iets extra hoeft te zijn in onze klaspraktijk, maar dat het verweven zit in wat we doen.” (Marchandise Uschi, deelnemer aan één van onze vormingen)