Je volledige klas als Boomwhackersorkest: een benadering vanuit ritme, harmonie en melodie

Ervaringsgericht aan de slag met Boomwhackers

In deze ‘doe-mee-sessie’ gaan we ervaringsgericht aan de slag met Boomwhackers alsof we zelf een klas van de tweede of de derde graad zijn. We spelen enkele oefeningen rond de drie muzikale componenten (ritme, melodie en harmonie) en implementeren ze in bestaande hits. Elke oefening is laagdrempelig en vrijwel meteen inzetbaar. Na elke oefening leggen we de link met de leerplandoelen en krijgt iedereen de kans om de vertaalslag naar de eigen klaspraktijk te maken. We denken hierbij vanuit kansen en mogelijkheden. Concreet gaan we een Boomwhackerbattle uitwerken, hanteren we een bluesschema als middel om samenspel en improvisatie tot stand te brengen en spelen we enkele bekende hits vanuit het collectief musiceren. Kortom, je wordt ondergedompeld in de muzische wereld van de Boomwhackers met een flinke dosis spelplezier als grondslag.

Wat zijn de doelen van deze vorming?

  • Na de deze sessie hebben de deelnemers inzicht in ritme, melodie en harmonie en hoe ze met elkaar verweven kunnen zijn.
  • De deelnemers krijgen inzicht in de basisparameters van muziek maken en welk belang het collectief musiceren hierin heeft.
  • De deelnemers krijgen verschillende ideeën en handvaten op basis waarvan ze zelf aan de slag kunnen met Boomwhackers. De hele klas in actie (collectief musiceren), ruimte voor improvisatie en creativiteit staan hierbij centraal.
  • De deelnemers leren enkele bekende hits om mee te nemen naar de klaspraktijk. Hierbij hebben we niet enkel aandacht voor het melodietje, maar leren ze hun klas als orkest gebruiken waarin elke muzikant zijn rol vertolkt (coöperatief leren).
  • Met de inhoud van de opleiding, de inhoudelijke uitbreiding en de tips en tricks uit de syllabus, kunnen de deelnemers zonder verdere voorkennis aan de slag met Boomwhackers volgens de gehanteerde principes uit de workshop.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Voor alle leerkrachten van de tweede en derde graad van het lager onderwijs.

Als de sessie van 9.00u - 10.40u volzet is, wordt er een tweede sessie van 11.00u - 12.40u ingelast.

 

Praktisch

HUB Talententhuis Turnhout (Graatakker 104, 2300 Turnhout)
Donderdag 07 nov 2024
9u00 - 10u40
50 euro (50% korting voor scholengroep Fluxus)
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Jan Otten

Jan Otten is muziekleraar en uitvoerend muzikant. Bij Fluxusacademie geeft hij vormingen rond Boomwhackers.

Jan Otten

Jan Otten geeft drum- en keyboardlessen en samenspelsessies in zijn eigen muziekschool ‘Drummen&Meer’. Daarnaast geeft hij al meer dan 10 jaar Boomwhackershops in het lager onderwijs in heel Vlaanderen. Verder was hij jarenlang actief als uitvoerend muzikant in diverse professionele (theater)projecten en orkesten. Vandaag beschouwt hij het als zijn missie om het pedagogisch/didactische (muziekles geven) te koppelen aan het artistieke/creatieve (muziek spelen) in alles wat hij doet, en dit op een laagdrempelige manier die toegankelijk is voor iedereen.