IJsbergrekenen in de kleuterklas: meten, meetkunde, tabellen & grafieken

IJsbergrekenen in de kleuterklas: meten, meetkunde, tabellen & grafieken

Inhoud

Hoe betrek je kleuters in de domeinen meten, meetkunde, tabellen en grafieken?
In deze vorming maak je kennis met de wiskundige concepten en krijg je inzicht in de volledige leerlijn van de jongste kleuters t.e.m. K3.
Aan de hand van heel wat praktische tips en voorbeelden leren we je met wiskundeogen te kijken naar materialen in jouw klas. We laten je zien hoe je die materialen doelgericht kan inzetten om de ontwikkeling van je kleuters te stimuleren.

We geven je een handig overzicht en maken de vertaalslag naar je eigen klaspraktijk. We bekijken hoe je het aanbod rond meten, meetkunde, tabellen & grafieken kan vormgeven, naast je dagelijkse werking en vaste activiteiten.

Aan het eind van de vorming ga je naar huis met een digitale inspiratiebundel en ondersteunende materialen, zodat je nadien meteen aan de slag kan.

 

Doelgroep

Deze vorming is geschikt voor alle kleuterleerkrachten die ondergedompeld willen worden in de opbouw en aanpak van de ijsbergdidactiek, binnen de domeinen meten, meetkunde, tabellen en grafieken.

Praktisch

HUB Mol (GO! Campus Het Spoor, Chrysantenlaan 10, 2400 Mol)
Dinsdag 06 mei 2025
9u00-15u30
€ 150 - 50% voor scholengroep Fluxus
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Leen Bollen

Leen Bollen geeft vormingen ijsbergdidactiek + kleuteronderwijs. Ze ondersteunt 'all round' in Fluxusacademie.

Leen Bollen

Leen Bollen richt zich als een begeleider specifiek op het kleuteronderwijs. Vanuit haar achtergrond als kleuterleidster in een Freinetschool is ze steeds op zoek naar vernieuwing binnen de klaspraktijk. Daarnaast heeft Leen een uitgebreide ervaring met onderzoekend leren.

De afgelopen jaren was ze al actief als begeleider in het wiskundeteam van scholengroep Fluxus. Daar bracht ze de ijsbergdidactiek via vorming en coaching tot op de klasvloer. Die ervaring brengt ze nu mee naar de Fluxusacademie.

  • Opleiding: leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, coaching, vorming
  • Focus: kleuteronderwijs, kleuteronderwijs volgens de methode van Freinet, ijsbergdidactiek in het kleuteronderwijs
  • Geniet van: mensen inspireren en in beweging krijgen
leenbollen@scholengroepfluxus.be
Mail me

Top! Zeer fijn dat er zo veel concrete praktijkvoorbeelden worden gegeven. Alles is zeer duidelijk.

Eline Vanherck

Super aangename dag gehad, bomvol bruikbare ideeën. Elke vraag krijgt een antwoord! Bedankt!

Caroline Verboven

Fijne opleiding! Was wat bang dat ik als leerkracht K1 op mijn honger zou blijven zitten maar dit was totaal niet het geval! Heel interessant. Veel waardevolle tips gekregen!

Jana Mondelaers

Elke keer weer fijn om jouw enthousiaste duidelijke info te mogen beleven. Ik heb vandaag een heleboel tips, theorie en materialen voor K3 mogen ontdekken.
Dankjewel voor de jarenlange begeleiding van zoveel warme kleuterjuffen.

Ils Prinsen
kleuterleerkracht

Heel verhelderend! Helpt zeker om verder aan de slag te gaan in de klaspraktijk!

Amber Gaublomme

Leuk gebracht, veel ideetjes, praktische oefeningen, zelf kunnen spelen met de spelletjes en een hele bundel aan informatie en materiaal om te gebruiken. Top!

Claudia Fiedorowicz

Het is een grote meerwaarde dat de implementatie van het ijsbergrekenen ook op schoolniveau aandacht krijgt. We hebben als beleidsteam veel tools gekregen om op onze eigen school aan de slag te gaan.

Katrien Dewilde
Directie basisschool ’t Egeltje, Mol

Een zeer inspirerende en praktische vorming, die je als leerkracht een boost geeft om bewust op wiskunde in te zetten via de ijsbergdidactiek. Je leert je klaspraktijk door een wiskundebril te bekijken en met concrete materialen uit de klas aan de slag te gaan.

Karen Knaepen
Kleuteronderwijzeres, Freinetschool Op Stelten, Dilsen-Stokkem