Executieve functies in het kleuteronderwijs – het bos door de bomen zien

Executieve functies in het kleuteronderwijs – het bos door de bomen zien

Inhoud

Executieve functies... er is veel om te doen binnen het onderwijs.
Executieve functies zijn cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor het plannen, uitvoeren en reguleren van doelgericht gedrag. Ze spelen een cruciale rol bij het aansturen van onze gedachten, handelingen en emoties. Deze functies helpen ons bij het maken van beslissingen, het oplossen van problemen en het aanpassen van ons gedrag aan nieuwe of onverwachte situaties. Het is erg vergelijkbaar met de term 'zelfsturend leren'.

Toch is het is belangrijk om steeds met een kritische blik te kijken naar 'de hype' achter executieve functies en wat we er echt mee willen bereiken. Kunnen we executieve functies bij kleuters effectief bevorderen? Daarvoor moeten we uiteraard ook kijken naar de ontwikkeling van het brein bij het jonge kind.

In deze opleiding onderzoeken we welke executieve functies er zijn en welke vaardigheden we hiervan in het kleuteronderwijs mogen 'verwachten'.
We stimuleren een geïntegreerde aanpak, zodat de term 'executieve functies' geen geïsoleerd verhaal wordt, maar een plaats krijgt binnen je bestaande, dagelijkse klaswerking.
We bekijken hoe jouw klasorganisatie en kwaliteitsvolle interacties hiertoe bijdragen. Daarnaast reiken we ter inspiratie enkele doelgerichte activiteiten aan die bepaalde vaardigheden ondersteunen.

Wanneer is deze vorming iets voor jou?

Voor peuter- en kleuterleerkrachten die meer te weten willen komen over executieve functies en hoe deze een plaats te geven binnen hun bestaande kleuterwerking.

Praktisch

HUB Mol (GO! Campus Het Spoor, Chrysantenlaan 10, 2400 Mol)
Maandag 24 feb 2025
9u00 - 15u30
150 euro - 50% korting scholengroep Fluxus
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Leen Bollen

Leen Bollen geeft vormingen ijsbergdidactiek + kleuteronderwijs. Ze ondersteunt 'all round' in Fluxusacademie.

Leen Bollen

Leen Bollen richt zich als een begeleider specifiek op het kleuteronderwijs. Vanuit haar achtergrond als kleuterleidster in een Freinetschool is ze steeds op zoek naar vernieuwing binnen de klaspraktijk. Daarnaast heeft Leen een uitgebreide ervaring met onderzoekend leren.

De afgelopen jaren was ze al actief als begeleider in het wiskundeteam van scholengroep Fluxus. Daar bracht ze de ijsbergdidactiek via vorming en coaching tot op de klasvloer. Die ervaring brengt ze nu mee naar de Fluxusacademie.

  • Opleiding: leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, coaching, vorming
  • Focus: kleuteronderwijs, kleuteronderwijs volgens de methode van Freinet, ijsbergdidactiek in het kleuteronderwijs
  • Geniet van: mensen inspireren en in beweging krijgen
leenbollen@scholengroepfluxus.be
Mail me