Terugblikken om samen verder te springen

Terugblikken om samen verder te springen

Inhoud

Voel je soms spanning in je team? Ervaar je moeilijkheden die vaak terug keren en waar je (nog) geen antwoord op vindt? Heb je al veel geprobeerd, zonder het gewenste resultaat? Lijkt het soms dat je geen vat krijgt op wat moeilijk loopt in je team? Denk je dat er meer aan de hand is, waar je de vinger niet kan op leggen?

De bril van systemisch werken biedt hiervoor een oplossing. Tijdens deze begeleiding, gaat de lesgever aan de slag met jouw team om een nieuw perspectief mogelijk te maken. Om sterktes aan te boren en om als team te evolueren en groeien.

Een schoolteam is een groep mensen met een gedeeld doel. Ze werken samen om iets te creëren dat ze alleen niet kunnen. De relaties, loyaliteiten, hiërarchie (wie heeft het voor het zeggen), en de verschillende drijfveren zorgen voor een complexiteit waar je soms moeilijk vat op krijgt. Daarom zoomen we tijdens deze begeleiding uit: we krijgen meer zicht op de ruime context, we kijken naar het geheel en hebben aandacht voor dat wat niet onmiddellijk zichtbaar is. Zo krijgen we de symptomen (bijv. spanning, ruzies, wandelganggesprekken, negativiteit, ...) in beeld, en kan het systeem terug balans vinden.

Het resultaat: een 'cadeautje' voor je team in de vorm van meer begrip voor wat speelt én een uitweg uit wat niet werkt.

Doelgroep

Leerkrachtenteams in onderwijs of elk team dat wil inzetten op een constructieve (samen)werking. Teams die op zoek zijn naar 'zuurstof', naar verbinding, naar positiviteit.

Bij jou op school - datum vast te leggen in afstemming met de lesgever.

Praktisch

Op school
01 sep 2023 - 30 jun 2024
9 - 12u OF 13 - 16u
€550 - €370 voor scholengroep Fluxus
Lesgever

Katrien Vergauwen

Katrien Vergauwen heeft als vormer, trainer, begeleider een passie voor mensen en samenwerken.

Katrien Vergauwen

Katrien Vergauwen coördineert Fluxusacademie, met een groot hart voor onderwijs, mensen en samenwerken. Doorheen haar professionele loopbaan als docent, vormer, trainer, (proces)begeleider specialiseerde ze zich in teamdynamieken en leiderschap. Ze legt daarbij de focus op verbindend werken en begeleidt teams naar een visiegedreven organisatieontwikkeling. Ze gaat steeds op zoek naar het evenwicht tussen pedagogisch denken en samen (onder)zoeken en creëren, uitdagingen ombuigen tot mogelijkheden.

Katrien is sociaal pedagoog van opleiding en werkte 15 jaar in het hoger onderwijs. Daarnaast bouwde ze jaren ervaring op in non profit, social profit en onderwijs. Ze coördineerde onder meer gedurende 4 jaren de inhoudelijke bijdrage van Tenz aan het Warme Scholenproject.

Sinds 2020 bundelt Katrien haar ervaringen in de functie van coördinator van Fluxusacademie. Daarnaast begeleidt ze ook trajecten schoolontwikkeling.

  • Opleiding: sociaal pedagoog en leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, vorming, sociaal werk
  • Focus: teamwerking, leiderschap, schoolontwikkeling
  • Geniet van: de energie van teams
katrienvergauwen@scholengroepfluxus.be
Mail me

Een hartverwarmende dag waar we als peuterleerkrachten in de bloemetjes werden gezet. Bij Leen konden we onszelf zijn. Ik ging met een voldaan gevoel terug naar de klas. Zo fijn te weten dat ook wij naar waarde worden geschat, dat wat we doen een verschil maakt.

Britt
Leerkracht

Een dagje ‘teamteaching’ volgen? Absoluut niet alleen theorie, maar denkkaders gekoppeld aan praktijkvoorbeelden!
Wat is teamteaching? Welke manieren van teamteaching zijn er? Wat is het verschil met bv. co-teaching? Hoe kan je concreet aan de slag gaan? Is het ineens ‘alles of niets’ of kan het ook ‘rustig aan’? Hoe doe je dit in klassieke gebouwen of in een moderne setting? Op deze en ook nog andere vragen kregen wij een verhelderend antwoord.

Ghislaine Van Dijck
Directeur BS Ten Dorpe

Katrien nam ons team mee in het versterken en verfijnen van onze schoolvisie. Ze keek heel gericht naar de specifieke schoolcontext en betrok meteen het voltallige team. We kregen theoretische kaders aangereikt, en concrete antwoorden op vragen en noden. Een bijzonder inspirerende voormiddag, die ons goesting heeft gegeven in meer.

Pieter Cnaepkens
Directeur Freinetschool Lille

Weet je wat het leukste is aan heel dit project ‘Samen School Maken’? Het kost helemaal geen moeite. Dit voelt allemaal zo natuurlijk aan. Het geeft mij zelfs energie. We hebben nog een lange weg te gaan, dat besef ik. Maar het voelt goed dat er ruimte is voor verandering.

Hilde Thys
Leerkracht BuBaO De 3Master, Kasterlee