IJsbergrekenen in de kleuterklas: de Kleutertool – opvolgsessie

Inhoud

Je volgde reeds de opleiding 'Kleutertool - hoe omgaan met aanbod, observatie & evaluatie'.
In deze vorming maakte je uitgebreid kennis met de Kleutertool, een handig instrument om de kwaliteitsontwikkeling van het wiskundeonderwijs in jouw kleuterschool te ondersteunen.

Misschien gingen jullie er al mee aan de slag, maar mogelijks zit je nog met vragen of lopen jullie toch nog vast op bepaalde zaken.
In deze opvolgsessie van de Kleutertool geven we je concrete tips om het wiskundeaanbod geïntegreerd, evenwichtig en gradueel vorm te geven. We zoomen in op hoe het observeren van wiskundedoelen vanuit een dagelijkse blik georganiseerd kan worden, zonder dat we afhankelijk zijn van zogenaamde 'testweken'.

Bovendien voorzien we op deze terugkomdag ook ruimte om antwoord te geven op al je vragen en je te ondersteunen bij dingen waar je misschien nog op vastloopt. Via een intervisiemoment bespreken we jullie casussen en proberen we elkaar te inspireren.

Doelgroep

Deze opvolgsessie is gericht op individuele deelnemers of kernteams (directie – zorgcoördinator – vertegenwoordiger kleuteronderwijs) die eerder al de inhoudelijke vorming rond de Kleutertool gevolgd hebben.

Praktisch

HUB Mol
Dinsdag 21 nov 2023
9u30 - 12u30
€ 75 voor afzonderlijke deelnemers - 50% korting voor Fluxus scholengroep
€ 185 voor kernteams van max 5 deelnemers - 50% korting voor Fluxus scholengroep
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Leen Bollen

Leen Bollen geeft vormingen ijsbergdidactiek + kleuteronderwijs. Ze ondersteunt 'all round' in Fluxusacademie.

Leen Bollen

Leen Bollen richt zich als een begeleider specifiek op het kleuteronderwijs. Vanuit haar achtergrond als kleuterleidster in een Freinetschool is ze steeds op zoek naar vernieuwing binnen de klaspraktijk. Daarnaast heeft Leen een uitgebreide ervaring met onderzoekend leren.

De afgelopen jaren was ze al actief als begeleider in het wiskundeteam van scholengroep Fluxus. Daar bracht ze de ijsbergdidactiek via vorming en coaching tot op de klasvloer. Die ervaring brengt ze nu mee naar de Fluxusacademie.

  • Opleiding: leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, coaching, vorming
  • Focus: kleuteronderwijs, kleuteronderwijs volgens de methode van Freinet, ijsbergdidactiek in het kleuteronderwijs
  • Geniet van: mensen inspireren en in beweging krijgen
leenbollen@scholengroepfluxus.be
Mail me

Het is een grote meerwaarde dat de implementatie van het ijsbergrekenen ook op schoolniveau aandacht krijgt. We hebben als beleidsteam veel tools gekregen om op onze eigen school aan de slag te gaan.

Katrien Dewilde
Directie basisschool ’t Egeltje, Mol

De lesgever legt de leerlijn en de opbouw van het ijsbergrekenen helder uit. Het is waardevol dat de theorie meteen gekaderd wordt in de praktijk en je als leerkracht zelf leert handelen en verwoorden.

Zoë Soentjens
Leerkracht lager onderwijs, de 3Master, Herentals

Een zeer inspirerende en praktische vorming, die je als leerkracht een boost geeft om bewust op wiskunde in te zetten via de ijsbergdidactiek. Je leert je klaspraktijk door een wiskundebril te bekijken en met concrete materialen uit de klas aan de slag te gaan.

Karen Knaepen
Kleuteronderwijzeres, Freinetschool Op Stelten, Dilsen-Stokkem