Hoe breng je rust in jouw kleuterklas?

Hoe breng je rust in jouw kleuterklas?

Inhoud

Na een dag in de kleuterklas kan je best wel eens nood hebben aan een moment van ontlading. Het vergt heel wat energie om je de hele dag te focussen op je klashouden en op kleuters die elk afzonderlijk hun noden en behoeften hebben. Het vraagt echter van je kleuters ook heel wat vaardigheden om actief en betrokken te functioneren in de klas. Ook voor hen kan dit groepsgebeuren best pittig zijn.
Een goede werking begint dus bij een sterke klasorganisatie en een warm en rustig klasklimaat. Maar wat is er dan nodig om deze rust te creëren?

In deze vorming bekijken we hoe spanning een rol speelt in de dagelijkse werking. We onderzoeken samen welke factoren of systemen je klasklimaat en je groepsdynamiek beïnvloeden. We tonen door middel van 3 krachtlijnen aan hoe je kan inzetten op rust in de klas. Daarnaast werpen we een blik op methoden en activiteiten waarmee je doelbewust rust kan inlassen in de klas.
Via tips en praktijkvoorbeelden proberen we je te inspireren om de dag nadien al te beginnen werken aan meer rust in de klas, zowel voor jezelf als voor de kleuters.

Wanneer is deze vorming iets voor jou?

Zeker als je peuter- en kleuterleerkracht bent. Maar evengoed wanneer je in een andere context met kleuters en peuters werkt: binnen leefgroepen, opvanginitiatieven, MPI’s ...

Praktisch

HUB Mol (GO! Campus Het Spoor, Chrysantenlaan 10, 2400 Mol)
Dinsdag 30 jan 2024
9u30-16u00
€ 150 - 50% korting voor Fluxus scholengroep
Inschrijven voor deze opleiding
Lesgever

Leen Bollen

Leen Bollen geeft vormingen ijsbergdidactiek + kleuteronderwijs. Ze ondersteunt 'all round' in Fluxusacademie.

Leen Bollen

Leen Bollen richt zich als een begeleider specifiek op het kleuteronderwijs. Vanuit haar achtergrond als kleuterleidster in een Freinetschool is ze steeds op zoek naar vernieuwing binnen de klaspraktijk. Daarnaast heeft Leen een uitgebreide ervaring met onderzoekend leren.

De afgelopen jaren was ze al actief als begeleider in het wiskundeteam van scholengroep Fluxus. Daar bracht ze de ijsbergdidactiek via vorming en coaching tot op de klasvloer. Die ervaring brengt ze nu mee naar de Fluxusacademie.

  • Opleiding: leerkracht
  • Werkgebied: ervaring in onderwijs, coaching, vorming
  • Focus: kleuteronderwijs, kleuteronderwijs volgens de methode van Freinet, ijsbergdidactiek in het kleuteronderwijs
  • Geniet van: mensen inspireren en in beweging krijgen
leenbollen@scholengroepfluxus.be
Mail me