Inhoud

Goed begrijpend kunnen lezen is erg belangrijk voor een succesvolle schoolcarrière en om (later) vlot te kunnen deelnemen aan onze samenleving. Uit het laatste PIRLS-onderzoek in het vierde leerjaar blijkt echter dat de leesvaardigheid pijlsnel daalt. Hoe kan jij dit in jouw klas aanpakken?

Daarvoor maak je in deze vorming kennis met een wetenschappelijk onderbouwde, maar ook praktische didactische aanpak die je meteen kan inzetten in je lespraktijk. Je maakt je de hands-on leesmethode Iedereen leesatleet eigen, gebaseerd op de vijf sleutels om doeltreffend te leren begrijpend lezen.

Tijdens deze vorming krijg je heel wat materiaal aangereikt: je leert werken met lesfiches en je vindt je weg in de bijbehorende leesmap (met o.a. een 70-tal informatieve teksten, strategiekaarten, motiverende starters, reflectiemomenten en instructiefilmpjes). Zo zet je diepgaand en gestructureerd in op het leesbegrip, de leesmotivatie en het leesstrategiegebruik van je leerlingen.

Wanneer is dit traject iets voor jou?

Als je les geeft in de derde graad van het lager onderwijs of als zorgondersteuner betrokken bent bij het begrijpend leesonderwijs van deze leerlingen. Voor iedereen met gezonde interesse in het thema.