Hoe leer je begrijpend lezen doeltreffend aan? – Inspiratiesessie

Hoe leer je begrijpend lezen doeltreffend aan? – Inspiratiesessie

Inhoud

Je beseft ten volle hoe belangrijk het is dat kinderen goed begrijpend kunnen lezen. En dus wil je daar extra op inzetten, als leerkracht. Maar hoe leer je dat het best aan, begrijpend lezen? Stap één: volg deze inspiratiesessie, doorspekt met praktijkvoorbeelden.

Eerst reiken we je de vijf cruciale didactische sleutels aan, waarmee je doeltreffend leert begrijpend lezen: functionaliteit, interactie, strategie-instructie, leesmotivatie en transfer. Samen vormen ze een stevige houvast, in het basis-  én secundair onderwijs.

Daarna ontdek je hoe je deze sleutels in de praktijk inzet om te leren begrijpend lezen, met twee wetenschappelijk onderbouwde methodes: Iedereen leesatleet (focus: derde graad lager onderwijs) en ProjectExpert (focus: beroepssecundair onderwijs).

Wanneer is dit iets voor jou?

Wanneer je als leerkracht, zorgondersteuner en directie wilt inzetten op een sterke aanpak om te leren begrijpen lezen.

Praktisch

Digitaal
Maandag 03 okt 2022
9u30 - 12u
€40 - 50% korting voor scholengroep Fluxus
Lesgever

Kim Van Ammel

Kim Van Ammel begeleidt vormingen en trajecten rond taaleducatie.

Kim Van Ammel

Kim Van Ammel is onderwijskundige en werkte van 2017 tot 2021 aan een doctoraat over begrijpend lezen in het secundair onderwijs, met Hilde Van Keer als promotor. In haar onderzoek legde Kim de focus op het in kaart brengen en het bevorderen van de leesmotivatie, het leesstrategiegebruik en het leesbegrip van leerlingen. Op dit moment is Kim aan de slag als stafmedewerker Edusprong binnen GO! CVO EduKempen.

Bij Fluxusacademie begeleidt Kim de vorming en het traject rond begrijpend lezen (in secundair onderwijs).

  • opleiding: pedagoog en leerkracht
  • werkgebied: ervaring in onderwijsbeleid en onderzoek
  • focus: leesvaardigheid
  • geniet van: blijven leren en ontwikkelen
kim.vanammel@edukempen.be
Mail me
Lesgever

Rielke Bogaert

Rielke Bogaert geeft vormingen rond taaleducatie.

Rielke Bogaert

Rielke Bogaert is onderwijskundige en werkt sinds 2018 aan een doctoraat over begrijpend lezen aan het eind van het lager onderwijs, met Hilde Van Keer en Emmelien Merchie als (co-)promotor (vakgroep onderwijskunde, universiteit Gent). Haar onderzoek focust zich op het in kaart brengen en gedifferentieerd bevorderen van het begrijpend lezen, strategiegebruik en leesmotivatie van leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar lager onderwijs.

  • Opleiding: Pedagogische Wetenschappen Universiteit Gent
  • Werkgebied: ervaring in onderwijskundig onderzoek
  • Focus: begrijpend lezen, lager onderwijs, differentiatie

Het is een grote meerwaarde dat de implementatie van het ijsbergrekenen ook op schoolniveau aandacht krijgt. We hebben als beleidsteam veel tools gekregen om op onze eigen school aan de slag te gaan.

Katrien Dewilde
Directie basisschool ’t Egeltje, Mol

De lesgever legt de leerlijn en de opbouw van het ijsbergrekenen helder uit. Het is waardevol dat de theorie meteen gekaderd wordt in de praktijk en je als leerkracht zelf leert handelen en verwoorden.

Zoë Soentjens
Leerkracht lager onderwijs, de 3Master, Herentals

Een zeer inspirerende en praktische vorming, die je als leerkracht een boost geeft om bewust op wiskunde in te zetten via de ijsbergdidactiek. Je leert je klaspraktijk door een wiskundebril te bekijken en met concrete materialen uit de klas aan de slag te gaan.

Karen Knaepen
Kleuteronderwijzeres, Freinetschool Op Stelten, Dilsen-Stokkem